Gemeente Echt-Susteren beschikt over ‘state of the art’ crisisruimte

Geschreven door MainPort

ECHT-SUSTEREN – “Onze organisatie is professioneel voorbereid op het gebied van crisismanagement en –communicatie, mede omdat we onlangs een prima geoutilleerde crisisruimte, gesitueerd in ons gemeentehuis, in gebruik hebben genomen.” Dat zegt drs. Jos Hessels, burgemeester van de gemeente Echt-Susteren. Volgens hem is deze crisisruimte ‘state of the art’ voor de regio.

Hessels, die in de jaren tachtig politicologie studeerde aan de KU Nijmegen en anno 2017 als promovendus aan zijn proefschrift werkt, was ook in zijn vorige functie (gedeputeerde Economische Zaken in de provincie Limburg) nadrukkelijk bezig met ‘modern communiceren’, high tech, breedband en social media. Als er, om een voorbeeld te noemen, op industriecomplex Chemelot iets ‘mis’ gaat, dan is het zaak dat er adequaat kan worden gereageerd. Hessels: “Dat kan met de huidige technieken en communicatiemiddelen. Doe het dan ook!” Dergelijke voorzieningen kosten inderdaad geld, zegt Hessels, ‘maar het gaat allesbehalve om grote bedragen. Een gespecialiseerd bedrijf, ook nog gesitueerd in Echt-Susteren, heeft de crisisruimte in ons gemeentehuis van a tot z ingericht.” De gemeente heeft daarvoor niet de hoofdprijs betaald, zo stelt de burgemeester. Als je het technisch een beetje handig aanpakt, dan ben je drie keer zo goedkoop uit dan wanneer je door firma X of Y een crisisruimte ‘ins blaue hinein’ laat aanleggen.

Videowall met 4 tv-schermen

De crisisruimte in het gemeentehuis, ontwikkeld en gerealiseerd door de firma Mainport, ook preferred supplier van wereldspeler Huawei, bestaat uit een videowall met 4 tv-schermen, ieder met eigen functionaliteiten. Scherm 1 is aangesloten op LCMS, het Landelijk Crisis Management Systeem. Hessels: “Alle voor een gemeente relevante partners zijn aangesloten op LCMS.” Scherm 2 is er voor de social media, scherm 3 voor video-conferencing, compleet met camera, en scherm 4 is ‘gereserveerd’ voor L1-tv, de officiële rampenzender voor Limburg. De status van rampenzender ligt vast in contracten tussen L1 enerzijds en de provincie en alle Limburgse gemeenten anderzijds. Bij acute gevaarlijke situaties kan de overheid via L1 zeer snel de burgers informeren, dag en nacht.

Informatie snel en deskundig kanaliseren

De crisisruimte in het gemeentehuis is dé commandopost. Hier komt, bij een ongeluk, een calamiteit of een ramp, alle info samen. Info die snel en deskundig moet worden gekanaliseerd en/of gefilterd door het beleidsteam dat zich in de gemeentelijke crisisruimte bevindt. Hessels: “Je hoopt dat het nooit nodig is, maar je kunt maar beter op een calamiteit voorbereid zijn.” De gemeentelijke organisatie in Echt-Susteren is zich bewust van de verantwoordelijkheid die zij richting de burgers heeft, benadrukt de burgemeester wiens gemeente tot de Veiligheidsregio Noord behoort, terwijl – geografisch gezien – de Veiligheidsregio Zuid meer voor de hand ligt. “Dat is landelijk nu eenmaal zo vastgelegd. Met beide Regio’s heeft onze gemeente uitstekende contacten. Eén Veiligheidsregio voor heel Limburg lijkt mij overigens nog steeds de beste optie.”

Twee à drie keer per jaar ‘crisisachtige’ situatie

Gemiddeld twee à drie keer per jaar is er sprake van een ‘crisisachtige’ situatie, zegt Hessels. “Dan springt in het gemeentehuis bij wijze van spreken iedereen overeind.” Onder hen ook Odin Wijnhoven (gemeentelijk woordvoerder/voorlichter) en Sieb Marx (beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid). Beiden maken deel uit van Hessels’ kabinetsteam. “Veiligheid is een belangrijk thema in onze gemeente”, zegt Marx. Wijnhoven: “De crisisruimte waarover wij beschikken is uniek in deze regio.” Het Smalste Stukje Nederland, gelegen op grondgebied van Echt-Susteren, is slechts 4,8 kilometer breed. Binnen het uur wandel je van België via Nederland naar Duitsland. “Je hebt als grensgemeente te maken met tal van grensoverschrijdende veiligheidsprocedures”, aldus Hessels. “In België, Duitsland en Nederland is een aantal zaken ook nog eens ‘verschillend’ georganiseerd.”

‘Kwestie van verantwoordelijkheid nemen’

Binnen het college van B&W van Echt-Susteren zijn de taken prima verdeeld als het om ‘crisisbeheersing’ gaat. Burgemeester Hessels draait zelf (‘en met alle plezier hoor!’) 24 uur per dag een soort piketdienst. Tenzij hij in het buitenland is, dan neemt de wethouder die veel feeling heeft voor de activiteiten in de crisisruimte (Geert Frische) aldaar de leiding. Hessels hoopt dat in de nabije toekomst meerdere gemeenten in de regio kiezen voor een professionele crisisruimte. “Om de kosten hoef je ’t beslist niet te laten. Je moet ’t als gemeente vooral wíllen. Het is een kwestie van je verantwoordelijkheid willen nemen.”

Zie Crisisruimte.nl voor meer informatie