Spreker, schrijver en kunstdocent Ko van Dun moest door de coronacrisis overstappen op videocontact en ontdekte met behulp van MainPort een hele nieuwe markt.
Lezingen en cursussen via video
Voor de coronacrisis hield de erkend kunstdeskundige talloze fysieke lezingen en cursussen. Maar toen de intelligente lockdown in Nederland op 15 maart inging, was het ook voor Van Dun zoeken naar oplossingen om zijn lezingen en cursussen coronaproof in te richten.
Toen Van Dun besloot om zijn expertise-sessies digitaal aan te bieden, bood MainPort onder het motto van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hun jarenlange kennis en ervaring in videodiensten aan. “Ik was er niet zo in thuis, maar MainPort heeft me er goed bij geholpen”, zegt Van Dun.
Hoogwaardige livestreamstudio
“Een hoogwaardige studio werd ingericht waarin livestreams konden worden uitgezonden om zijn cursisten en volgers langs de digitale weg van cursussen te voorzien”, zegt Cor Zelissen van MainPort. Microsoft Teams werd ingezet voor interactief videocontact met cursisten. In livestreams via Wirecast en Vimeo kon Van Dun, net zoals vanouds, praten over de kunst met een groot publiek.
Ook na de oplevering van de livestreamstudio krijgt Van Dun nog hulp van MainPort. Zo praat hij wekelijks een uurtje met Zelissen over de voortgang en waar hij zoal tegen aanloopt. “Ik vind het erg prettig om zo’n klankbord te hebben”, zegt de kunstexpert daarover.
‘Nieuwe markt aangeboord’
Ook zijn cursisten wisten de gedwongen switch van de echte naar de digitale wereld vrijwel moeiteloos te maken. “Ik kreeg veel positieve feedback. Ik zag dat zeker 80 procent van alle cursisten de livestreams bekeek”, aldus Van Dun.
Het heeft de kunstgeschiedenisdocent een hele nieuwe markt laten zien. Of hij eraan denkt om na de coronatijd de video-oplossingen weer in de koelkast te zetten? “Absoluut niet, het heeft mij een hele nieuwe markt laten zien. Ik zou MainPort iedereen aanraden, ze zijn professioneel, nabij en doelgericht.”